Ismerd meg a napelemes rendszereinket!

Hagyományos napelemes rendszerek

Egy hagyományos napelemes rendszer esetén a napelem modulok sorba, (sztringekbe) vannak kötve. Erre azért van szükség, hogy a napelem által előállított egyenáramot (DC) a háztartásokban használat váltóárammá (AC) átalakító inverter számára kiadódjon a megfelelő feszültségszint a lehető leghatékonyabb működéshez.

Hagyományos napelem rendszer
Optimalizált napelemes rendszerek

Kezdetben újdonságnak számított, napjainkban az egyik legelterjedtebb rendszerek közé tartozik. Az optimalizált napelemes rendszerek, a hagyományos rendszerekhez képest egyenként kezelik a napelem modulokat, így az esetleges beárnyékolás, szennyeződés, modulok közti különbséget küszöbölik ki.

Optimalizált napelemes rendszer

Hibrid üzemű napelemes rendszerek

Jelenleg a legelterjedtebb lakossági felhasználásra felszerelt rendszerek hálózatra visszatáplálóként üzemelnek, és az elszámolásuk az úgynevezett „szaldó” elszámolás alá esik. Ezek a rendszerek a közcélú hálózatot használják a többlet energia tárolására. Ez a megoldás lehetővé tette azt, hogy amikor a napelemes rendszer kevesebb energiát állít elő, akkor a közcélú hálózatból a saját magunk által betermelt „többlet” energiát vissza tudjuk vételezni.
Visszatáplálás korlátozott lakossági napelemes rendszerek

A visszatáplálás mentesített napelemes rendszerek kiegészülnek egy mérő berendezéssel, amely méri az aktuális elektromos felhasználást, és biztosítja az inverter részére a szabályozó jelet. Fontos, hogy a mérőnek közvetlenül az áramszolgáltatói mérő után, de az összes fogyasztó elé legyen kötve.

Tájékozódjon a napelemekkel kapcsolatos hírekről is.