Szaldó elszámolás

A lakásfelújítási támogatás igénybe vevőinek

Szaldó elszámolás:
friss hír az otthonfelújítási támogatást igénybe vevők részére

A Magyar Államkincstárnál frissen megjelent közlemény szerint a szaldó elszámolással kötött villamos energia vásárlási szerződést legkésőbb 2021. június 30.-ig fogadja be az elszámoláshoz.

Leegyszerűsítve, aki úgy szereltet fel napelemes rendszert a kedvezmény igénybevételével, hogy 2021. június 30-ig rendelkezik a szükséges nyilatkozatokkal, az még benne marad a szaldó elszámolásban. A július 1.-el kötött szerződéseket a Kincstár már csak úgynevezett bruttó elszámolásban fogadja el.

A napelemes rendszerek bruttó fajlagos költsége 1kWp egységre vetítve, nem haladhatja (anyag + díjköltség) meg a 450.000Ft-ot, továbbá a számlához szükséges a kivitelező nyilatkozata is.

Amikre érdemes odafigyelni, melyekkel elkerülhetők az esetleges kellemetlenségek:

  • Meg kell kötni a kivitelező céggel/cégekkel a vállalkozási szerződést. A szerződés minta elérhető a Magyar Államkincstár honlapján, mégpedig innen. 
  • Vállalkozási szerződés csak olyan kivitelezővel köthető, amely a szerződéskötéskor szerepel a működő adóalanyok állami adóhatóságnál vezetett nyilvántartásában.
  • A napelemes rendszer bruttó fajlagos költsége maximum 450.000 Ft/kWp lehet
  • A szerződésnek részletesen tartalmaznia kell az anyag és díj vonatkozásában a költségeket.
  • A kivitelező cégnek eleget kell tennie az adatszolgáltatási kötelezettségeinek az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 10. számú melléklet 1. pontja szerint
  • CSOK-nál már korábban elszámolt számla nem elfogadható
  • Összeférhetetlenség, tehát a kivitelezést végző cég nem lehet közeli hozzátartozója a felújítási támogatást igénybe vevőnek. Ezáltal az így kiállított számla nem elfogadható.

Fontos megjegyezni, hogy a magas érdeklődés miatt az áramszolgáltatóknál előfordulhat hosszabb átfutás a rendszerek engedélyeztetésénél.

A szaldó elszámolás 2023 december 31.-ig érvényben marad, aki önerőből szerelteti fel napelemes rendszerét arra a jelenlegi Magyar Államkincstár feltételei nem érvényesek, tehát a napelemes rendszer beruházáson gondolkozóknak még van idejük. A meglévő szaldós elszámolást jelenlegi információink szerint a szolgáltató nem fogja bruttó elszámolásra módosítani 2021 január 1. -től sem.